Project 1
Home | Nieuws | Langer bezig, maar meer rust in huis

Langer bezig, maar meer rust in huis

Langer bezig, maar meer rust in huis
Sinds een paar dagen zijn de coronamaatregelen in ons land verder versoepeld, maar de 1,5 meter-maatregel blijft de norm. Een behoorlijke uitdaging wanneer je dagelijks bij bewoners over de vloer komt om hun woning te renoveren. Daarom lanceerden we vorige maand, samen met KnaapenGroep en Caspar de Haan onderhoud & renovatie, een andere manier van werken: contactloos renoveren. Inmiddels zijn we al bij diverse projecten op deze manier aan de slag. Mooi moment om een rondje langs de velden te maken en te horen hoe bewoners het ervaren. We starten in Heesch en Grave.

Veilig gevoel
Voor onze opdrachtgever Mooiland renoveren we in totaal zo’n 230 woningen in de twee Brabantse dorpen. Mooie projecten, waar we naast het opknappen van de buitenschil, de woningen verduurzamen, maar ook badkamers, keukens en toiletten vervangen. Een intensief traject, zowel voor de bewoners als voor onze uitvoerders en bewonersbegeleiders. Zeker in tijden van het coronavirus. Want hoe borg je ieders veiligheid? En hoe zorg je ervoor dat bewoners deel willen nemen en zodra ze deelnemen, dat ze zich prettig blijven voelen wanneer onze vakmannen bezig zijn?

Onze contactloos renoveren-protocollen helpen daarbij. Door aan de voorkant de bewoners mee te nemen in de extra maatregelen die we nemen en de andere manier van werken die we toepassen, weten zij precies wat ze kunnen verwachten. Of zoals een bewoonster uit Grave aangeeft: “ik heb zoveel informatie gekregen. In een brief, flyer en telefoongesprekken. Alle vragen die ik had, zijn duidelijk beantwoord. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. En het allerbelangrijkste: mijn toilet is echt heel mooi geworden.”

Werken met zones
Het belangrijkste verschil zit in de voorbereiding. Beide projecten lagen aan het begin van de coronacrisis tijdelijk stil. Op basis van de nieuwe protocollen gooiden we het oorspronkelijke plan om. Tijdens planningssessies hebben we voor ieder type werkzaamheid een aparte planning gemaakt. In tegenstelling tot voorheen, knippen we de werkzaamheden nu op. Met als gevolg dat er veel meer rust in de woning komt, omdat we maar in één ‘zone aan het werk zijn. Planningen worden nog strakker bewaakt dan voorheen, want er is geen ruimte voor uitloop. Minder overlast dus, maar wel langer, want we zijn hierdoor langer bezig in woning.

Maatwerk is nog belangrijker
En waar renoveren voorheen al maatwerk was, is dat nu nog veel meer merkbaar. Geen woning en bewoner is gelijk. Onze uitvoerders en bewonersbegeleiders inventariseren voordat zij aan het werk gaan of er nog wat extra nodig is om de veiligheid te garanderen. En dat wordt gewaardeerd volgens een bewoonster uit Heesch: “Ik heb twee grote honden. En toen ik een uitvaart had durfden ik ze niet alleen thuis te laten. Want die honden lopen zo door het plastic stofscherm heen wat de mannen van elk® hebben opgehangen. Dus toen heeft de uitvoerder ervoor gezorgd dat er een stevige plaat in de hal is geplaatst en kon ik met een gerust hart naar de uitvaart. Hartstikke goed geregeld!''