Bij bezoek van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Van pachtboerderij
naar prachtboerderij

OpdrachtgeverRijksvastgoedbedrijf
Type opdrachtRenoveren
ProjectnaamPachtboerderijen
LocatieNoordoostpolder
Omvang/oppervlakte28 boerderijen
Periode2023-2024
StatusAan de gang

Comfort en duurzaamheid voor pachters

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf zijn we bezig met de renovatie van maar liefst 28 karakteristieke pachtboerderijen. Dit ambitieuze project omvat een divers scala aan werkzaamheden, met als doel om deze boerderijen binnen anderhalf jaar te transformeren tot duurzame en energie-efficiënte pareltjes.

Een van de belangrijkste aspecten van deze renovatie is de volledige vervanging van de daken, zowel van de woningen als de stallen, inclusief de goten en hemelwaterafvoer. De woningen krijgen geïsoleerde dakplaten, waardoor het comfort en de energieprestaties aanzienlijk verbeteren. Daarnaast vervangen we kozijnen, ramen en deuren en wordt de beglazing opgewaardeerd naar isolerend HR++ glas. Om het thermisch comfort verder te optimaliseren, passen we spouw- en vloerisolatie toe, zodat de boerderijen beter bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en energiezuiniger worden.

elk® groep pachtboerderijen-schuren

Naast deze essentiële isolatiewerkzaamheden, voeren we betonherstel en voegwerkherstel uit om de structurele integriteit van de boerderijen te waarborgen. We installeren mechanische ventilatie om een aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren. Asbestverwijdering is een belangrijk onderdeel van dit project; we saneren zowel de woningen als de schuren.

De schuurdaken worden vervangen door duurzame golfplaten en we vernieuwen de goten om eventuele lekkages te voorkomen. Waar nodig voeren we betonherstel uit, om de structurele integriteit van de schuren te waarborgen. Daarnaast vervangen we de gevelbeplating door isolerende sandwichpanelen aan zowel de voor- als achterzijde. En om de schuren helemaal af te maken, vervangen we alle rol- en loopdeuren.

Minimale CO2-uitstoot tijdens renovatie pachtboerderijen

Wat dit project nog specialer maakt, is onze toewijding aan een circulaire en emissieloze renovatie. We streven naar een minimale CO2-uitstoot door het gebruik van elektrisch bouwmaterieel, zoals kranen en hoogwerkers. Daarnaast zetten we in op een zelfvoorzienend ketenpark met behulp van zonnepanelen. En het combineren van materialentransport draagt bij aan het minimaliseren van transportbewegingen naar de bouwplaats.

Samen met Alba Concepts hebben we gekeken naar verschillende mogelijkheden om de pilot ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) binnen dit project toe te passen. Dat heeft geresulteerd in een aantal concrete acties, waarmee we onze emissie met 101.880 kg CO2 reduceren. Zowel op het gebied van onze eigen uitstoot, als op het gebied van (her)gebruik van materialen.

Met deze uitgebreide renovatie zorgen we ervoor dat de historische pachtboerderijen klaar zijn voor de toekomst en opnieuw stralen als prachtboerderijen. Samen werken we aan een duurzame toekomst, waarin historisch erfgoed behouden blijft en tegelijkertijd wordt aangepast aan de eisen van de moderne tijd.

pachtboerderijen-detail
Marko Does
Marko Does
Rijksvastgoedbedrijf

"Een blik op de toekomst hoe emissieloos bouwen er uit kan zien. En wat nog meer opvalt? De stilte op de bouwplaats ondanks dat er volop bedrijvigheid was."

01
05
https://admin.elk.nl/wp-content/uploads/2023/08/elk-pacht-car-steigers.jpg
https://admin.elk.nl/wp-content/uploads/2023/08/elk-pacht-car-schuur.jpg
https://admin.elk.nl/wp-content/uploads/2023/08/elk-pacht-car-dakgoot.jpg
https://admin.elk.nl/wp-content/uploads/2023/08/elk-pacht-car-raamdorpel.jpg
https://admin.elk.nl/wp-content/uploads/2023/08/elk-pacht-car-asbest.jpg

Meer informatie

Meer weten over dit project? Bel of mail dan met Marc Derksen

Projecten
zonder gedoe