Bij bezoek van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Bloeiend comfort
in Utrecht

OpdrachtgeverPortaal
Type opdrachtRenovatie en Onderhoud
ProjectnaamBloemenbuurt Utrecht
LocatieUtrecht
Omvang/oppervlakte104 woningen / 8 bedrijfsruimten
Periode2020-2023
StatusAan de gang
vios-bouw-bloeiend-comfort-in-utrecht

Renovatie en verduurzaming van historische woningen

In de bruisende stad Utrecht hebben we een grootschalig project uitgevoerd voor het groot onderhoud en het verduurzamen van 104 woningen en 8 bedrijfsruimten in de Bloemenbuurt, ook bekend als de 2e Daalsebuurt. Dit deden we in opdracht van woningcorporatie Portaal Utrecht, met als doel de woningen te transformeren van energielabel F en G naar energielabel A. Bovendien wilden we een integrale aanpak realiseren met een nieuwe exploitatietermijn van maar liefst veertig jaar. Het project is opgedeeld in drie fases en uitgevoerd vanuit onze vestiging in Utrecht.

Van verouderd naar duurzaam woongenot

Binnen dit project stond bewonersparticipatie centraal. In nauwe samenwerking met de bewoners hebben we het ontwerp en de engineering van de renovatie vormgegeven. Daarbij hebben we rekening gehouden met de beheerhistorie, verzamelde data en de totale kosten over de levensduur van het vastgoed (TCO). Op deze manier hebben we een ontwerp gerealiseerd dat niet alleen aan de technische eisen voldoet, maar ook aan de wensen en behoeften van de bewoners.

Om draagvlak te creëren en de betrokkenheid van de bewoners te vergroten, hebben we gezorgd voor een inspiratiewoning. Hier konden bewoners de verschillende keuzes en mogelijkheden voor de renovatie bekijken en ervaren. Daarnaast hebben we tijdens de werkzaamheden gezorgd voor een rustwoning, waar bewoners tijdelijk konden wonen als ze tijdens de werkzaamheden niet in hun eigen woning wilden blijven.

vios-bouw-bloeiend-comfort-in-utrecht-ingepakt

De werkzaamheden waren veelomvattend en gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie, het verhelpen van tocht- en vochtproblemen en het vernieuwen van verouderde keukens, badkamers en toiletten. We hebben installaties gecontroleerd, hersteld of vervangen en mechanische ventilatie toegevoegd voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast hebben we HR++ glas geplaatst, schilderwerk uitgevoerd en vloeren op de begane grond vervangen. Ook hebben we gezorgd voor de nodige verbeteringen op het gebied van inbraak- en brandveiligheid, zodat de bewoners zich veilig voelen in hun vernieuwde woningen.

Gedurende het project werkten we in een co-making constructie, waarin we expertise en ervaring deelden met andere betrokken partijen. Deze samenwerking heeft geleid tot een vlotte en succesvolle uitvoering van het project. De looptijd van het project beslaat in totaal vijf jaar, met een optie tot verlenging van nog eens vijf jaar.

Met dit project hebben we de historische woningen in de Bloemenbuurt nieuw leven ingeblazen. Door middel van duurzame renovatie en verduurzaming hebben we niet alleen de energieprestaties aanzienlijk verbeterd, maar ook het wooncomfort van de bewoners vergroot. Tocht, vocht en hoog energieverbruik behoren nu tot het verleden.

marco-van-den-broek-utrecht

Meer informatie

Meer weten over dit project? Bel of mail dan met Marco van den Broek

Projecten
zonder gedoe