De Utrechtse Intervam-flats zijn ontwikkeld in de jaren zestig van de vorige eeuw. De flats zijn gebaseerd op het concept van snelle en lichte woningwetbouw, dat toen door verschillende aannemers in het hele land werd toegepast. Met een energielabel F of G vormt de verduurzaming van deze flats een grote uitdaging voor woningcorporaties. Zeker omdat er naar schatting 40.000 tot 60.000 van dit soort woningen gebouwd zijn.
Mitros nam deze uitdaging aan. Sterker nog: het nam nul-op-de-meter (NOM) als uitgangspunt bij renovatie van een verouderde Intervamflat aan de Camera Obscuradreef in Utrecht.
Een ambitieus project dat perfect bij ons past. Het doel was om de levensduur van de woningen met vijftig jaar te verlengen en hoogenergetische maatregelen te nemen. We richtten met dit doel het consortium Nieuw Utrechts Peil op, bestaande uit VIOS Bouwgroep BV, op ten noort blijdestein architecten & adviseurs en Nieman Raadgevende Ingenieurs. Daarnaast maakten ook Cevesin Installatietechniek uit Dieren en Elektrotechnisch installatiebureau Schalkwijk uit IJsselstein deel uit van het consortium. Het renovatieconcept noemden we Keep it Simple. Het werd een uniek, modulair renovatieconcept, waarin het ontwerp, de realisatie, het beheer en onderhoud in één hand en in één overeenkomst werden genomen.
Het project omvatte niet alleen het realiseren van nul-op-de-meter woningen, maar ook de vernieuwing van keukens, badkamers, toiletten, stucwerk, binnenschilderwerk, binnendeuren, hang- en sluitwerk, schakelmateriaal en nieuwe installaties. Daarnaast moest asbest worden gesaneerd en realiseerden we vijftien nieuwe woningen in de plint van de flat.
Het project startte met een succesvolle pilot, waarin we acht woningen in tien weken volledig energieneutraal maakten. Vervolgens, na een jaar monitoring, pakten we in dezelfde wijk in totaal 252 portiekwoningen aan en voegden we vijftien nieuwe woningen toe. Dit succesvolle project kreeg veel media-aandacht en werd bekroond met de Green Solutions Award in de categorie Sustainable Renovation.
Welstand Utrecht stelde als eis dat de flats zo veel mogelijk van hun oorspronkelijke kenmerken zouden behouden of terugkrijgen tijdens de ingrijpende renovatie. Er mochten geen zichtbare wijzigingen aan de schil komen: al het glas, de betonnen kaders en de dunne balkonplaten moesten behouden blijven.
In oktober 2018 kregen we hoog bezoek: Koning Willem-Alexander en minister Kajsa Ollongren bezochten ons project in het kader van een reeks werkbezoeken waarin ministers en staatssecretarissen lieten zien hoe beleid in de praktijk werd toegepast. Tijdens dit werkbezoek stonden de krapte op de woningmarkt en de verduurzaming van huizen centraal.
Meer informatie