Bij bezoek van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies.

17 december 2021

Unieke samenwerking bij vervangen van 400 daken in Helmond

elk vervangt 400 daken met bouwpartners

Woonpartners verlengt samenwerkingsovereenkomst met bouwpartners voor energiezuinige woningen

De Helmondse woningcorporatie Woonpartners vervangt en isoleert de komende 2,5 jaar ongeveer 400 daken. Nog voor het einde van dit jaar zijn de eerste 42 daken in de Vogelbuurt klaar. Het project wordt uitgevoerd door drie partners: Ballast Nedam Zuid, elk® en Rendon. Medio 2018 tekenden de partners een driejarige samenwerkingsovereenkomst voor het energiezuinig maken van ongeveer 1.900 woningen. Deze overeenkomst is nu met drie jaar verlengd en richt zich op het isoleren en vervangen van daken. De bouwpartners ondertekenden donderdag 16 december de samenwerkingsovereenkomst met elkaar.

Bijzondere samenwerking tussen bouwpartners

De samenwerking tussen Ballast Nedam Zuid, elk® en Rendon is bijzonder te noemen. De bedrijven delen de verantwoordelijkheid voor het resultaat en maken gebruik van elkaars expertise. Dat deden ze de voorgaande drie jaar ook al, maar nu gaan ze een stap verder. In plaats van ieder hun eigen project op te pakken, werken ze nu steeds samen aan hetzelfde project. Zij verdelen de taken onderling en vullen elkaar aan waar mogelijk. Zo levert Ballast Nedam Zuid de projectcoördinator, komen de projectleider en bewonersbegeleider van elk® en werkt de uitvoerder bij Rendon. Zowel voor Woonpartners als voor de bouwers is dit een nieuwe manier van samenwerken. Claartje Smits, vestigingsleider elk® Gemert: “Samenwerken zit in ons DNA, maar dit is voor het eerst dat we een project op deze manier aanpakken. We zijn ervan overtuigd dat de kracht van samenwerken hiermee nog beter tot zijn recht komt. We leren op deze manier extra snel en veel van elkaar. Dat komt de kwaliteit ten goede en levert een kosten- en tijdsbesparing op.”

Energiebesparing door dakvervanging

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van het complete dak, inclusief asbesthoudende dakplaten en het aanbrengen van een compleet nieuw, geïsoleerd dak inclusief dakgoten en hemelwaterafvoeren. De partijen hebben een modelwoning ingericht in de Vogelbuurt waar bewoners terecht kunnen voor informatie en antwoorden op hun vragen. Zo weten bewoners precies wat zij kunnen verwachten. En na de dakvervanging zitten de bewoners er weer warmpjes bij. Door de vernieuwde isolatie blijft het in de woning beter warm in de winter en koel in de zomer.

Trotse partners

De eerste werkzaamheden zijn inmiddels gestart en verlopen vlot. Zowel Woonpartners als de drie bouwers zijn trots op de basis de zij de afgelopen drie jaar hebben gelegd, die maakt dat ze nu op deze manier écht samen aan de slag zijn.