Bij bezoek van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies.

5 juli 2022

Gerecyclede petflessen in de badkamer van morgen

elk - gerecyclede petflessen in de badkamer

Van petfles naar badkamer

Binnenkort douchen de eerste bewoners in een circulaire badkamer, gemaakt van gerecyclede petflessen. Een Europese primeur van elk® groep en REPEAT® Materials! Twee pilot-badkamers zijn al gerealiseerd, in Nijmegen en Haps. De badkamers zijn gemaakt van waterproof panelen, bestaand uit 99% pet-materiaal. Daarvan is 75% gerecycled. Volgend jaar is dat zelfs 90%. Voor één badkamer recyclen we ongeveer 6.900 petflessen. Met deze innovatie willen we een impuls geven aan de milieu-impact van de renovatie opgave in de gebouwde omgeving.

Uitgedaagd door opdrachtgever Mooiland, startten we ruim een jaar geleden met onze zoektocht naar nieuwe circulaire materialen en bouwmethoden. Met als vertrekpunt: “hoe kunnen we bestaande woningen op een duurzame, circulaire manier renoveren, die betaalbaar is en de overlast voor bewoners beperkt.”

Innovatie uit de hotel- en cruiseindustrie

Voor innovatie is het handig om buiten de gebaande paden te gaan, om zo tot nieuwe inzichten te komen. Dat bracht ons in contact met REPEAT® Materials. Een leverancier van circulaire materialen, met jarenlange ervaring in het realiseren van prefab-badkamers voor de hotel- en cruise-industrie. Werken in deze industrieën vraagt om snelheid, betaalbaarheid en een hoogwaardige kwaliteit. De kennis en ervaring van REPEAT® Materials, gecombineerd met onze kennis en ervaring met renoveren in de gebouwde omgeving bleek een perfecte match.

Maximale sociale impact met minimale milieu-impact

Samen zochten we naar het juiste systeem voor in de bestaande bouw. De kosten van dit innovatieve systeem zijn vergelijkbaar met een traditionele badkamerrenovatie. Belangrijk voordeel is dat de montage eenvoudiger is en er geen specialisten zoals tegelzetters en stukadoors meer nodig zijn. Dit verkort de duur van de renovatie van acht naar twee dagen. Een groot voordeel is ook dat deze methode daardoor veel minder overlast voor de bewoners geeft. En misschien net zo belangrijk, volledig losmaakbaar en herbruikbaar.

Dit nieuwe innovatieve systeem is onderdeel van een breder, circulair renovatieprogramma dat we samen met Mooiland oppakken. Houd onze socials in de gaten, want daarover brengen we de komende weken meer nieuws naar buiten!

Nu al nieuwsgierig geworden naar onze petflessen-badkamer? Breng een bezoek aan de elk® experience in Nijmegen en ervaar zelf hoe de badkamer van de toekomst eruitziet. Ook voor het beleven van onze andere innovaties ben je meer dan welkom!