Project 1
Home | Nieuws | EERSTE PILOT WONINGEN IN BEUNINGEN

EERSTE PILOT WONINGEN IN BEUNINGEN

Belangrijke mijlpaal voor elk® TransforMEER.

Aan de Fazantlaan in Beuningen maken we van één grote eengezinswoning drie kleinere appartementen. Dit doen we in opdracht van de Nijmeegse woningcorporatie Woonwaarts. Zo geven zij mensen uit de directe buurt kans op een passende woning in eigen wijk.

Hieronder het persbericht van Woonwaarts over de bouw van de appartementen:

Nijmegen, 28 februari 2023

Snel extra woningen door proef met ‘verdubbelen’ van woning
Een grote eengezinswoning maakt plaats voor drie nieuwe kleine appartementen

Aan de Fazantlaan in de wijk Duivenkamp maakt Woonwaarts van een grote eengezinswoning in zeer korte tijd drie kleinere appartementen. De appartementen zijn bedoeld voor mensen uit de directe buurt. Zo hebben mensen meer kans op een woning in eigen buurt. Deze week starten de voorbereidingen. De sloop van de woning start op 6 maart. Daarna duurt het vijf weken voordat de nieuwe appartementen klaar zijn. Begin mei ontvangen de toekomstige bewoners de sleutel.    

Snelle manier om betaalbare woningen te verhuren
Woonwaarts directeur-bestuurder Antoine Pekel: “In Beuningen is een grote vraag naar kleine woningen. Daarom doen we nu een proef met het ‘verdubbelen’ van een grote woning. Het is een creatieve oplossing om snel betaalbare en passende woningen te kunnen verhuren.” Vorig jaar voerde de corporatie onderhoudswerkzaamheden uit aan 107 woningen in dezelfde wijk. “Voor ons was dit de aanleiding om de proef nu te doen. Het is een ruim opgezette wijk en er wonen ouderen die naar een beter passende woning zouden willen verhuizen. Met de proef willen we bijdragen aan een sociaal duurzame buurt”. Tijdens de werkzaamheden kwam er een grote hoekwoning vrij die zeer geschikt is om te verdubbelen. De woonfunctie van de huidige woning wordt meer dan ‘verdubbeld’, terwijl het (bouw)volume van de woning ongeveer even groot blijft.

Extra kansen voor starters uit de buurt
De appartementen op de 1e en 2e verdieping wijst Woonwaarts met voorrang toe aan starters vanaf 23 jaar die in de directe buurt (Fazantlaan, Korhoenlaan, Meerkoetlaan en Patrijslaan) wonen. Antoine: “Zo maken ook zij kans op een passende woning in de eigen buurt.” Het appartement op de begane grond is levensloopgeschikt. Voor dit appartement krijgen mensen vanaf 55 jaar die een grote woning van de corporatie in dezelfde directe buurt achterlaten voorrang.

Appartementen die overblijven, verhuurt Woonwaarts via www.entree.nu
Voor het appartement op de begane grond krijgen mensen vanaf 55 jaar en ouder die een grote woning van Woonwaarts achterlaten in de gemeente Beuningen voorrang. De appartementen op de 1e en 2 verdieping worden via loting aan mensen vanaf 23 jaar aangeboden.

Beperkt overlast voor de buurt door snelle bouw
De drie appartementen worden gebouwd volgens het TransforMEER concept van de elk® groep. Vanuit de fabriek komen alle prefab delen naar de bouwplaats. Op de bouwplaats wordt vervolgens alles in elkaar gezet. De keuken, toilet en badkamer worden als een kubus in zijn geheel in de woningen geplaatst. Op deze manier is er slechts een bouwtijd vijf weken. En is de overlast voor de buurt beperkt.

Bijdrage aan groeiambitie van de gemeente
Antoine: “We staan altijd open voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Deze proef is daar een mooi voorbeeld van.” Met deze proef draagt Woonwaarts bij aan de groeiopgave van de gemeente en geeft ze invulling aan de prestatieafspraken. Antoine vervolgt: “Niet zozeer door de aantallen, maar wel door de creatieve manier van denken. Dan is het slim om klein te beginnen. Na de oplevering van de appartementen evalueren we de proef. We kijken dan naar de financiële haalbaarheid, het bouwproces en of het bijdraagt aan een sociaal duurzame buurt. Daarom blijven we het volgen. Als deze proef voor ons een succes is, dan kunnen we dit concept misschien ook in andere wijken toepassen.”

De appartementen zijn ongeveer 40 m2 groot, hebben één slaapkamer en zijn gasloos
Elk appartement heeft een warmtepomp en is aangesloten op twee zonnepanelen. Zo draagt de corporatie bij aan betaalbare maandlasten. De appartementen hebben een eigen buitenberging en eigen voordeur. De voortuin delen de toekomstige bewoners. De netto huurprijs van de appartementen is € 647,00 per maand.

Tot 2030 250 sociale huurwoningen 
Woonwaarts wil in de gemeente Beuningen tot 2030 ongeveer 250 sociale huurwoningen bouwen. Ze is hiervoor met de gemeente in overleg om te kijken waar grond is en wat geschikte plekken zijn. Om snel extra woningen te bouwen, wil de corporatie, naast reguliere woningbouw, ongeveer 50 flexwoningen plaatsen. Deze staan gepland in Ewijk en Winssen. Antoine: “Dit soort woningen zijn vooral bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben zoals starters en mensen met een verblijfsvergunning. Waarbij we steeds kijken hoe de woningen bijdragen aan een fijne buurt.”